Duurzaam verbouwen of renoveren, waar moet ik allemaal aan denken?
Het maakt niet uit of je nu net een nieuwe woning hebt gekocht waar je het een en ander in wil aanpassen of dat je ervoor kiest om jouw huidige woning op te knappen. Duurzaam verbouwen of renoveren is niet alleen een trend, het biedt je ook vele mogelijkheden. Een verbouwing is namelijk hét moment voor betere isolatie, zuinige verlichting, het plaatsen van zonnepanelen of verwarmen zonder gas. Maar dat niet alleen. Er zijn nog veel meer opties om jouw woning te verduurzamen. Hoe dat precies zit en waar je allemaal aan moet denken, vertellen we je graag in deze blog.
Duurzaam verbouwen met aandacht voor mens en milieu
Het renoveren van jouw woning is een goede gelegenheid om ‘schoon schip’ te maken. Oftewel: energiezuiniger én gezonder voor mens en milieu. Dat kan al vrij snel en eenvoudig door het plaatsen van betere ventilatie en het oplossen van vochtproblemen. Maar ook het hergebruiken van materialen of inzetten van slimme technieken zijn goede opties. Je hebt het vast al in de gaten: bij veel mogelijkheden kun je rekening houden met het milieu door er met een duurzame bril naar te kijken. Maar welke duurzame verbouwingsopties zijn er dan allemaal? We helpen je graag op weg met een greep uit alle mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor:
- Zonnepanelen
- Zonneboiler of warmtepomp
- Duurzame energieleverancier
- Dak- en spouwmuurisolatie
- HR++ glas, driedubbel glas of zelfs vacuüm glas
- LED verlichting
- Hergebruik van regenwater
- Dichten van kieren en naden van kozijnen naar aanleiding van een warmtescan
- (Her)gebruik van (duurzame) materialen
- Douchen onder een warmteterugwinning (wtw) douche of waterbesparende douchekop
Daarnaast kun je ook een grote slag slaan door zuinig met energie om te gaan. Laat lampen niet onnodig branden en zet apparaten niet op stand-by.
Kostenbesparing
De noodzaak om Nederland klimaatneutraal te maken, wordt steeds duidelijker zichtbaar in zowel wetgeving als de natuur. Door het Coronavirus hebben we gezien wat voor verschil het stilleggen van bijvoorbeeld het vliegverkeer kan maken voor onze luchtkwaliteit. Of wat dacht je van het schone water in Venetië? Ook al zijn dat niet direct aandachtspunten waar jij invloed op kan hebben, het verduurzamen van jouw woning is dat gelukkig wel.
We zullen echter niet ontkennen dat een verbouwing kostbaar is. Toch levert het je ook zeker financieel wat op. Een ander bijkomend voordeel voor duurzaam verbouwen is namelijk de kostenbesparing die je ermee kunt realiseren. Een duurzame verbouwing of renovatie zorgt ervoor dat jouw woonlasten verminderen. Bovendien is een energiezuiniger huis aantrekkelijk op de huidige woningmarkt, omdat potentiële kopers er steeds meer belang aan hechten.
Subsidies
Wist je dat je een subsidie aan kunt vragen voor de isolatie van jouw woning? Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarnaast is het mogelijk om met de Energiebespaarlening boetevrij en tegen een lage rente een lening aan te vragen voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over. Daarnaast verwijzen we je graag nog naar de website van Milieu Centraal, waar je veel inspiratie en meer informatie kunt vinden over alle duurzame verbouwingsoplossingen.
We hopen je met deze blog inspiratie te geven voor alle duurzame mogelijkheden tijdens een verbouwing of renovatie. Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of opmerking? Of heb je voorafgaand aan of na afloop van jouw verbouwing behoefte aan een taxatierapport? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag bij je langs om kennis te maken!